domingo, 25 de agosto de 2013

"El colectivo" en Grecia

ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιμένοντας

Η Εουχένια Αλμέιδα γεννήθηκε το 1972 στην Κόρδοβα της Αργεντινής, όπου και εργάζεται. Εκτός από τη συμμετοχή της σε έρευνες για το χιούμορ, έχει εργαστεί σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το Λεωφορείο είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο και τιμήθηκε με το βραβείο «Δύο Όχθες» το 2005.
Σε ένα μικρό χωριό της Αργεντινής, πέντε άνθρωποι περιμένουν το λεωφορείο: ένας πωλητής και η νεαρή συνοδός του θέλουν να φύγουν από το χωριό, ενώ ο δικηγόρος Πόνσε και η σύζυγός του περιμένουν να αποχαιρετήσουν τη μικρότερη αδελφή του. Το λεωφορείο πλησιάζει, αλλά αντί να σταματήσει, επιταχύνει και φεύγει. Οι άνθρωποι στη στάση παγώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και την επόμενη μέρα και οι χωριανοί αρχίζουν να αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβαίνει, καθώς παρατηρούν ότι και η μπάρα του τρένου είναι κατεβασμένη. Ο πωλητής και η συνοδός του αδυνατούν να περιμένουν και ξεκινάνε με τα πόδια, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι προβληματίζονται και απορούν. Όταν τελικά το λεωφορείο σταματάει, δεν υπάρχει κανένας στη στάση. Κάποιοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το στρατιωτικό καθεστώς έχει επιβληθεί.

Η πλοκή του σύντομου αυτού μυθιστορήματος παρουσιάζεται μέσα από μια τριτοπρόσωπη αφήγηση με αρκετά φλας μπακ στη ζωή ορισμένων πρωταγωνιστών. Με ρεαλιστικές περιγραφές, η συγγραφέας, παρουσιάζει το σκηνικό της ιστορίας, αυτόν τον τόπο που μαστίζεται από τη λειψυδρία και που, όταν η βροχή τελικά έρχεται, φαίνεται σαν τιμωρία παρά σαν ανακούφιση.
Ενδιαφέρον είναι επίσης και το μωσαϊκό των χαρακτήρων που παρουσιάζονται - ο εγωκεντρικός δικηγόρος, η αλλοπρόσαλλη γυναίκα του, η προβληματισμένη αδερφή του, ο ανήσυχος αστυνόμος και ο υποψιασμένος ξενοδόχος. Οι περισσότεροι υποψιάζονται τι συμβαίνει αλλά φοβούνται να το ομολογήσουν και να παραδεχτούν ότι στη χώρα κυριαρχεί πια το χάος του στρατιωτικού καθεστώτος.

Η Εουχένια Αλμέιδα έφτιαξε ένα πραγματικά αξιόλογο μυθιστόρημα, με κυρίαρχο αίσθημα αυτό της αναμονής και της αγωνίας για το ποιος αποφασίζει την απομόνωση του χωριού και για ποιο λόγο. Οι αποκαλύψεις και οι απαντήσεις στο τέλος του μυθιστορήματος φανερώνουν τη σκληρότητα των στρατιωτικών καθεστώτων που τόσο πολύ βασάνισαν τη Λατινική Αμερική.
Πολύ καλή η μετάφραση της Τζίνας Σερέτη. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario